lauantai 11. tammikuuta 2014

MUISTOJA VAPAASTA TAIDEKOULUSTA JA SUOMENLINNASTA

Kävin Vapaata Taidekoulua vuosina 1969–75. Koulu sijaitsi Kasarminkadulla Helsingissä, Savoy-teatterin yläkerrassa. Ensimmäinen vuosi oli vapaa kaikille ja se oli pelkkää elävän mallin piirtämistä hiilellä. Ensimmäisen vuoden lopussa tuli karsintatehtävät ja muutama otettiin jatkoon, ja minä olin niiden onnekkaiden joukossa.

Ensimmäisen vuoden jälkeen olimme joka kevät ja syksy Suomenlinnassa maalaamassa.Siellä oli Vapaalla Taidekoululla oma paikka, missä säilytimme tavaroita ja tauluja. Maalasimme ulkona maisemia päivät pitkät. Siellä tuli monta taulua tehtyä. Osa on maailmallakin. Minulla oli Minolta järjestelmäkamera siihen aikaan ja kuvasin dioja. Ne on vieläkin jossain tallessa.

Pidimme taidekoulu aikana parin kaverini kanssa taidenäyttelyitä, esim. Hämeenlinnassa ja Porissa. Taidekoulun ohjelmaan kuului myös käydä taidenäyttelyissä Ateneumissa ym. gallerioissa.

Kello 2 aikaan yöllä lähdin Hesareita jakamaan Hyvinkäällä. Nukuin ennen jakoa vähän aikaa ja jakamisen jälkeen taas vähän aikaan. Sitten lähdin Helsinkiin junalla Vapaaseen taidekouluun. Nuorena jaksoi. Illalla kun tulin kotiin Hyvinkäälle Helsingistä ja kävelin nakkikioskin ohi, sieltä tulvahti houkutteleva tuoksu nenääni. NAM NAM. Joskus poikkesin ostamaan kuuman koiran. Mutta useimmiten äidin ruokapöytä houkutteli köyhää taideopiskelijaa enemmän ja kiirehdin askeleitani nopeammin mitä lähemmäs koti tuli. 

Suomenlinnan keväät ja syksyt jäivät erityisesti mieleeni. Se on niin hieno paikka, että vieläkin joskus tekee mieli vaimon kanssa käydä. Aiheita löytyy pikaluonnoskoneella eli kameralla otettavaksi. Enää ei viitsi siellä maalata paikan päällä. Kuvia riittää kotona, mistä maalata.

Suomenlinnasta, kuva: Arto Mattila

Suomenlinnan amppari, valokuvateos vuodelta 2007: Arto Mattila



Arto




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti