torstai 29. elokuuta 2013

Kytäjä, taiteilijan ja valokuvaajan inspiraation lähde

Isäni oli Kytäjältä kotoisin, myllärin poika. Hän joutui15-vuotiaana hoitamaan myllyä, kun hänen isänsä kuoli. Mylly oli kosken rannalla. Ensimmäisen öljyvärityöni maalasin tästä paikasta, isän synnyinsaunasta. Enoni nimittäin tuli käymään muovikassin kanssa meillä Hyvinkäällä. Siellä oli vanhoja öljyvärituubin jämiä. Hän sanoi: "Rupeehan sinäkin poika maalaamaan." Ja siitä se alkoi. Sitä ennen olin piirtänyt ja veistänyt. Olin saanut piirtämisestä ja koruista palkintojakin.

Isäni synnyinsauna: Öljyvärityö 1967
Nuorena kävin maalaamassa Kytäjällä. Isä vei joskus ja tuli hakemaankin, joskus olin kavereiden kanssa tai enon kanssa. Pystytin maalaustelineen hienoon paikkaan mikä silmiä hiveli ja rupesin töihin.

Kun hankin järjestelmäkameran, sitten sinne tuli mentyä kuvaamaan. Velipojankin kanssa kun läksimme minne ilmansuuntaan tahansa, löysimme itsemme lopulta Kytäjältä. Kuvasin syksyllä ruskamaisemaa, talvella pakkasta ja joka vuodenaikana löytyi jotain. Keväällä siellä on tulva-alueella toistasataa joutsenta, se on niiden huilipaikka. Nyt digiaikana kamera on minulle pikaluonnoskone. Jostain sopivasta valokuvasta voi tehdä stucon tai jotain, ja mikä ettei, vaikka veistoksen. 

Kytäjällä on monipuoliset maisemat. On järviä, jokia, kallioita ja lampia. Mitäpä se taiteilija muuta kaipaa.

Aurinko nousee Kytäjällä 29.5.2010 klo 04.30
Kuvannut Arto Mattila

Joutsenten levähdyspaikka tulva-alueella
Kuvannut Arto Mattila

Kuvannut Arto Mattila

Joutsenten kahakka
Kuvannut Arto Mattila

Aamu Kytäjällä 4. marraskuuta 2006
Arto


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti