keskiviikko 21. elokuuta 2013

Pariisi–Arton ensimmäinen kuvausreissu 1972

Hyvinkään Sanomissa oli mainos linja-automatkasta Pariisiin vuonna 1972. Äitini yllytti minua, että menepäs poika käymään Pariisissa. Se oli nuoren pojan pussillekin sopiva. Niinpä lähdin. Isä vei minut linja-autolle ja matka alkoi.

Auto meni Hyvinkäältä ensin Turkuun, sieltä Tukholmaan, Kööpenhaminaan, Hannoveriin ja Luxemburgiin, ja sieltä Pariisiin. Olimme teltoissa leirintäalueilla yötä. Minä lainasin velipojalta teltan, kahden nukuttavan harjateltan. Siihen mahduin nukkumaan tavaroideni kanssa. Lainasin isältä Yashica kameran. Se oli filmikamera, taisi olla yksi rulla mukana.

Siellä se Hyvinkään poika pian käveli pitkin Chanceli Cheeta iso patonki kädessä, ilman paperia tietenkin ja ihmetteli että eikö täällä saa edes paperia leipään. Patonki vaan isketään kouraan kaupassa ja menoksi. Sitä minä ihmettelin kun kavereitten kanssa mennessäni järsin patonkia. 

Siitä on niin hirveen kauan aikaa, ettei muistikuvat ole kovin tarkkoja, mutta tunnelma oli kiva. Kävimme esimerkiksi taiteilija kaupunginosassa Montmartren kukkulalla, Eiffel-tornilla, Versaillesissa, Notre Damen katolla ja Riemukaarella (Art de Triomphe). Kävimme myös Louvressa Mona Lisaa katsomassa, yllätys että se oli niin vietävän pieni. Kävelimme pitkin Seinen rantaa ja katselimme maisemia. Ainakin yhden kuvan otin eräästä Seinen sillasta. 

Olisi ihan kiva mennä uudestaan nyt vaimon kanssa ja hyvinkin todennäköisesti tulisi kuvattua enemmän kuin yksi vaivainen filmirulla. Kuvan laatukin olisi huomattavasti parempi kuin ikivanhalla filmikameralla.

Arto Eiffel-tornin juurella 1972

Seinen siltojen alla 1972

Pariisi Notre Damen katolta nähtynä v. 1972
Arto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti